Alles over chronische hyperventilatie

Ademen

Deel met de wereld
Facebook Twitter

Ademen doe je met je longen, en bestaat uit in - en uitademen.

Bij het inademen maken ademhalingspieren (zoals het middenrif) de longen groter. Zo kan verse lucht de longen binnenstromen.

Bij het uitademen ontspannen deze spieren weer. Ook kunnen we andere ademhaling-spieren gebruiken (bijvoorbeeld bij het opblazen van een ballon) waarmee we de longen samenduwen.

Ademen heeft twee belangrijke functies:

  1. Zuurstof het lichaam inbrengen.
    De zuurstof gaat via de longen naar het bloed. Het bloed transporteert het zuurstof vervolgens naar elke cel van het lichaam. De celstofwisseling (waarbij zuurstof onmgezet wordt) voorziet elke cel van energie. Hierbij wordt o.a. koolzuurgas geproduceerd.
  2. Koolzuurgas afvoeren.
    Bij de celstofwisseling wordt koolzuurgas gemaakt. Zouden we dit allemaal vast houden dan zouden we opblazen als een Michelin-mannetje. Via de longen kan het overschot aan koolzuurgas afgevoerd worden.

Ademen en zuurstof en koolzuurgasDat “overschot” is niet voor niets onderstreept. Koolzuurgas is geen afvalproduct van het lichaam. Als je naar het plaatje rechts kijkt is het heel begrijpelijk dat als je weinig van de ademhaling begrijp. je er wel zo tegenaan kijkt.

Maar koolzuurgas is essentieel voor vele processen in ons lichaam. Ademen we te veel (dat is htyperventilatie),
dan raken we te veel koolzuurgas kwijt en kunnen we allerlei klachten krijgen.

Dat zijn dus de twee kerntaken van ademen: (1) voldoende zuurstof naar binnen, en (2) een overschot aan koolzuurgas afvoeren.

En dat is alles.


 

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.