Alles over chronische hyperventilatie

Ademhalingspieren

Deel met de wereld
Facebook Twitter

De longen zijn niets ander dan 2 zakken gevuld met vooral lucht.

Inademen betekent dat lucht de longen binnenstroomt. Hoe krijgen we dat voor elkaar? We doen dat door spieren aan te spannen die de longen groter maken. Daardoor ontstaat er in de longen onderdruk en wordt de buitenlucht naar binnen gezogen.

Er zijn een aantal spieren die we bij het inademen kunnen gebruiken (zoals de tekening links laat zien). Allereerst natuurlijk het middenrif (of diafragma). Het middenrif is een grote spier die direct onder de longen ligt en die de longen en hart scheidt van organen die in de buik liggen.

Verder kunnen we de (externe) tussen-ribspieren gebruiken.

Uitademen is in veel gevallen niets meer dan het weer laten ontspannen van deze spieren. De longen worden dan kleiner en “drukken” de lucht dan weer naar buiten.

Maar uitademen kan ook een actief proces zijn. We kunnen bewust uitademen: dan gebruiken we spieren (zoals de tussenribspieren) om de longen extra klein te maken zodra we veel lucht uitblazen (handig voor bijvoorbeeld het opblazen van ballonnen op een kinderfeestje).

Door een hand op borst en buik (boven je navel) te leggen kan je onderzoeken welke spieren je vooral gebruikt bij het ademen.

het belangrijkste vind je

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.