Alles over chronische hyperventilatie

Diagnose van
chronische hyperventilatie

Deel met de wereld
Facebook Twitter

Chronische hyperventilatie is een ondergeschoven kindje van de medische wereld. Mensen lopen soms jaren of decennia rond met vage of ernstige klachten die door chronische hyperventilatie veroorzaakt worden, zonder dat de diagnose gesteld wordt.

Pas nadat allerlei specialisten allerlei testen gedaan hebben, waarbij steeds opnieuw blijkt dat er weinig mis is met het specifieke onderdeel waar die specialist naar kijkt (hart, bloed, longen,etc), komt de ademhaling langzaam in beeld komt.

Nu is dit gelukkig wel aan het veranderen. Omdat erg veel mensen tegenwoordig te veel ademen (stress is een belangrijke oorzaak) worden artsen gelukkig steeds alerter op hyperventilatie.

Hopelijk heb je een slimme huisarts die het in de eerstelijnszorg al oppikt.

Ontstaat het vermoeden van chronische hyperventilatie, dan kan je de diagnose op een aantal manieren bevestigen. 

Hyperventilatie provocatie test

De hyperventilatie provocatie test wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. Je gaat op een stoel zitten (de kans bestaat namelijk dat je zo ver doorgaat dat je slap en draaierig wordt) en dan moet je een tijdje heel snel en diep ademen.

Iedereen wordt dan duizelig en beroerd. Maar hoe snel de klachten wegtrekken wanneer je weer normaal ademt, en de invloed die de hyperventilatie heeft op de koolzuurgas-niveaus in de uitademing, zegt iets over ├│f (en hoe sterk) je in het dagelijkse leven hyperventileert. Duurt het lang voordat de klachten wegtrekken dan betekent dit dat je redelijk stevig hyperventileert.

Wil je meer lezen over hoe men een hyperventilatie provocatie test uitvoert, lees dan de pati├źntenfolder van het Spaarne Ziekenhuis.

     Open de folder van het Spaarne Ziekenhuis

De hyperventilatie provocatie test is de meest gebruikte test om hyperventilatie vast te stellen.

Bloed prikken

Je kan je bloed in het ziekenhuis laten prikken om te bepalen hoeveel zuurstof en kooldioxide het bevat. Ook kan de zuurgraad van het bloed bepaald worden. Als je sterk hyperventileert zal de hoeveelheid kooldioxide afnemen. Ook de zuurgraad kan veranderen.

Bij deze test wordt een beetje bloed uit een slagader afgenomen (meestal de pols). Bloed prikken is een lastige, vervelende procedure, waarbij het regelmatig voorkomt dat de uitslag niet heel betrouwbaar is. Daarom is er een zekere weerstand tegen het uitvoeren van de test. In de meeste gevallen vertrouwd men op de hyperventilatie provocatie test.

De Nijmegen Test

De Nijmegen test is ontwikkeld door artsen van het Dekkerswald Ziekenhuis in Nijmegen (vandaar de naam). Het bestaat uit een vragenlijst waarbij gevraagd worden naar symptomen van hyperventilatie (zoals stijfheid van vingers of duizeligheid).

Door aan te kruizen hoeveel last je hebt van deze symptomen ontstaat een beeld van hoe sterk je hyperventileert.

     Open een voorbeeld van de Nijmegen Questionnaire

Er bestaan enige twijfels of deze test werkelijk chronische hyperventilatie opspoort, of alleen acute hyperventilatie kan vaststellen. 

De Controle Pauze

Een goede ademhalingstest is ontwikkeld door Konstantin Buteyko (een Russische arts die leefde van 1923 tot 2003 en die vijftig jaar lang hyperventilatie bestudeerd heeft).

Hij ontdekte dat de tijd dat je comfortabel je adem kan stoppen een goede indicatie is van hoe zwaar je ademt. Hij noemde dit de "Controle Pauze".

    De Controle Pauze wordt hier verder uitgelegd

Het beste advies dat ik je kan geven (zonder dat je een uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis laat doen) om je ademhaling te testen is het doen van de Controle Pauze.


Lees verder

vcvcvcvcvcv

 

 

n

 

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.