Alles over chronische hyperventilatie

Hyperventilatie-aanvallen

Deel met de wereld
Facebook Twitter

Een hyperventilatie-aanval is een andere naam voor acute hyperventilatie.

Een hyperventilatie-aanval ontstaat wanneer iemand het gevoel heeft te weinig lucht te krijgen, daardoor steeds zwaarder begint te ademen, en vervolgens de controle over de ademhaling kwijt raakt. Angst speelt vaak een belangrijke rol bij dit proces.

Bij hyperventilatie-aanvallen neemt de longventilatie sterk toe. Deze wordt gemeten met het MinuutVolume. De norm voor het MinuutVolume (gemeten in hoeveel lucht iemand per minuut in en uit ademt) staat op ongeveer 5-6 liter bij een volwassene. Maar bij een hyperventilatie-aanval kan iemand wel 50 tot 60 liter lucht per minuut in en uit ademen. Dat is dus 10 x wat iemand op dat moment zou behoren te ademen.

Daar kan je je behoorlijk raar van gaan voelen. Zo krijgen je hersenen opeens veel minder zuurstof.

De klachten die daarbij horen zijn uiteenlopend, zoals angst, grote opwinding, pijn op de borst, versnelde hartslag, benauwdheid, duizeligheid, problemen met logisch denken, spierverkramping, tintelingen en algehele plotselinge slapte. Soms gaat het zelfs zo ver dat men op en gegeven moment flauwvalt. Vaak zijn het stressvolle situaties (vergaderingen, autorijden, winkelen) die dergelijke aanvallen veroorzaken.

Acute hyperventilatie komt opeens opzetten, maar zakt ook weer weg. Mensen leren soms ademhalingsoefeningen, of in een papieren of plastic zakje te ademen tijdens een hyperventilatie-aanval, om zo het snel gedaalde koolzuurgasniveau weer ophoog te krijgen.

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.