Alles over chronische hyperventilatie

Longen

Deel met de wereld
Facebook Twitter

Ademen doen we met onze longen.

De longen liggen in de borstholte, bestaan vooral uit lege ruimte (zoals bij een spons) en zijn zeer elastisch. De linkerlong is iets kleiner dan de rechterlong (omdat het hart links van het midden zit).

De trachea splitst zich net boven de longen in twee bronchiƫn, en die splitsen zich steeds verder (de grotere luchtwegen worden bronchi genoemd, de kleinere luchtwegen noemt men bronchiolen).

Rondom de luchtwegen (ook de kleinste) ligt gladspierweefsel.

Rondom de grotere luchtwegen liggen kraakbeenringen. Die zorgen er voor dat de luchtwegen goed open blijven staan.

Na ongeveer 23 keer vertakt te zijn bereikt een luchtweg de longblaasjes (de alveolen). De laatste vertakking noemt men de ademhalingsbronchiole.

De longblaasjes
De longblaasjes liggen als druiventrosjes aan het eind van de luchtwegen. Ze zijn bijzonder klein (ongeveer 0,2 millimeter in doorsnee). Er wordt geschat dat we 300-800 miljoen longblaasjes hebben, met een gezamenlijke oppervlakte van rond 80-90 m2.

De longblaasjes hebben een hele dunne, elastische wand en zijn omwikkeld door een netwerk van uiterst fijne bloedvaatjes.


Wat gebeurt er in de longblaasjes?
Vanuit de longblaasjes kan zuurstof het bloed binnendringen. Zuurstof wordt als het ware door de hele dunne wand tussen longblaasjes en bloed heen geduwd. Dat is ook de reden dat als de luchtdruk laag is (zoals in de bergen) er minder zuurstof het bloed in gaat en de zuurstofverzadiging van het bloed afneemt.

Het zuurstof dat het bloed binnendringt wordt daar door de rode bloedcellen  opgenomen. In de rode bloedcellen hecht het zich aan hemoglobine (een eiwit).

Als je kijkt naar de getallen krijg je een beetje een idee van hoe fenomenaal dit alles in elkaar zit:
• Het bloed van een volwassene bevat ongeveer 2,5 x 1013 rode bloedcellen (dat is 25.000.000.000.000).
• Een rode bloedcel is ongeveer 0,00007 cm breed.
• Als je alle rode bloedcellen zou uitspreiden bedek je 4000 m2.
• Ongeveer 99% van de cellen in het bloed zijn rode bloedcellen.
• Rode bloedcellen worden in het beenmerg gemaakt.
• Rode bloedcellen bestaan ongeveer 120 dagen.
• Elke rode bloedcel bevat ongeveer 640 miljoen hemoglobinemoleculen.
• Een volwassene heeft 600–800 gram hemoglobine, dat ongeveer 2,5 gram ijzer bevat.
• Elke hemoglobinemolecuul kan 4 zuurstof binden.


Bijna alle zuurstof hecht zich aan het hemoglobine. Er zit maar heel weinig vrije zuurstof (misschien zo’n 1-2 %) los in het bloed.

Het bloed dat langs de longblaasjes stroomt neemt dus zuurstof op. Dat zuurstof wordt naar lichaamscellen vervoerd, waar het gebruikt wordt om o.a. energie op te wekken. Daarbij wordt koolzuurgas geproduceerd, dat met het bloed terugstroomt naar de longen, waar het afgegeven wordt aan de longblaasjes, zodat het uitgeademd kan worden. In 4.6 (Gasuitwisseling) komen we hier nog op terug.
.


 

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.