Alles over chronische hyperventilatie

Zuurstofvergiftiging

Deel met de wereld
Facebook Twitter

Voordat men doorkreeg welke belangrijke rol koolzuurgas speelt bij chronische hyperventilatie, dacht men dat zuurstofvergiftiging het grootste probleem was bij diep en snel ademen.

Zuurstofvergiftiging ontstaat wanneer de zuurstofdruk in de longen toeneemt, waardoor er meer zuurstof vanuit de longblaasjes het bloed in geduwd wordt. 

Bij een normale druk (1 atmosfeer) wordt bijna alle zuurstof die het bloed binnenstroomt direct opgenomen door het hemoglobine. Dat is een goede zaak omdat zuurstof een behoorlijk giftige stof is (het is niet voor niets dat anti-oxidanten zo'n belangrijke rol spelen in het gezond houden van ons lichaam: ze maken de vrije, ongebonden zuurstofradicalen onschadelijk).

Je kan zuurstof-transport een beetje zien als het vervoeren van een tijger van de ene dierentuin naar de andere: Ze worden vanuit plek A (de longen), via een vrachtwagen waaruit ze niet kunnen ontsnappen (het hemoglobine) waaruit ze niet kunnen ontsnappen, vervoert naar punt B (de plek waar ze nodig zijn).   

Wanneer iemand extra zuurstof ademt (denk aan astronauten, duikers) dan wordt er meer zuurstof vanuit de longen het bloed ingeduwd. 

 Buteyko Instituut

 

 3 tips voor een betere ademhaling

Begin vandaag met het herstellen van je ademhaling.

Donwload dit GRATIS boek
met 3 geweldige tips die je
DIRECT kan toepassen.